Sposób na aromatyczną wędlinę

http://dietadlawlosow.pl/dieta-proteinowa/ http://epelo.pl/produkty/asortyment/fryzjerstwo/sprzet/sprzet-fryzjerski/sauny-i-nawilzacze,2,30042

Jeśli była mowa o kiełbasie, to nie sposób pominąć wątku wędlin. Ich świat również jest bogaty i nie można ich wytwarzać bez sięgania po doskonałe przyprawy. Bodaj najpopularniejszą z wędlin jest szynka.

Wielu z nas robi ją nawet w domowym zaciszu używając wysokiej klasy mięsa i odpowiednich dodatków. Niektóre szynki są gotowane, inne poddawane procesowi wędzenia. Odrębną kategorią są szynki lub polędwice wędzone na surowo, które zachowują oryginalną fakturę i kolor zbliżony do barwy surowego mięsa.

Sprawdzają się idealnie jako dodatek do kanapek oraz jajek na twardo. Z uwagi na specyficzny wygląd bywają określane mianem szynki „łososiowej”. Arsenał przypraw, które stosuje się do wyrobu smakowitych wędlin jest naprawdę szeroki.

Pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, jagody jałowca. Wędliny na styl węgierski są często bogato doprawiane ostrą papryką, która nadaje im nie tylko pikanterii, ale również ciekawego koloru. Duże znaczenie ma również sól – zarówno zwykła kuchenna, jak też peklująca z dodatkiem saletry.