Papryka w kuchni

Tak niepozorne warzywo jak papryka, może być bohaterem w naszej kuchni. Wystarczy tylko poznać jej niesamowite możliwości. Warzywo to może stanowić podstawowy składnik dań obiadowych. Ponadto prostota ich przygotowania sprawia, że z uroków papryki korzystają studenci oraz osoby samotne. Paprykę można przyrządzać na wiele sposobów.

Równie dobrze smakuje papryka faszerowana, co marynowana czy pieczona. Paprykę można zestawiać z różnymi składnikami. Bez względu na wybór – smakuje wyśmienicie! Spożywanie papryki może być także podyktowane względami zdrowotnymi. Papryka zawiera wiele witamin, w tym witaminę C, witaminę E bądź kwas foliowy. Ostre papryki są szczególnie polecane zimą, głównie ze względu na właściwości rozgrzewające.

Ponadto warzywa te korzystnie wpływają na przemianę materii. Zwalczają również wolne rodniki, które są przyczyną licznych chorób. Bez względu na to, jaką paprykę wybierzemy, zyskamy pewność pożywnego i smacznego posiłku. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest faszerowana papryka. Jako nadzienie można użyć różnych składników, jednak najczęściej jest to mięso mielone z pieczarkami.

Warto pamiętać także o odpowiednich przyprawach, które nadadzą charakter potrawie. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo proste – wystarczy bowiem odciąć górę papryki, usunąć drobne pestki. W tak wydrążonym warzywie należy umieścić farsz oraz zapiekać przez kilkanaście minut. Warzywa te można także marynować w occie. Sposobów na jej przyrządzenie jest wiele, dlatego miłośnicy papryki z pewnością znajdą coś dla siebie.