Gra w pomidora

Powszechnie wiadomo, że owoce i warzywa to główne źródło witamin, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jednak czasem i porcja zdrowia potrafi napsuć nerwy, gdy nagle okazuje się, że jesteśmy uczelni na warzywa.

Do najczęściej uczulających warzyw należy właśnie pomidor, po zjedzeniu którego uczulona osoba cierpi na pokrzywkę, czy zmiany skórne.

Należy wtedy wystrzegać się nie tylko pomidorów w surowej formie, ale także wszelkiego rodzaju pochodnych, jak ketchup, czy sos pomidorowy.

Można zastąpić je wtedy czerwoną papryką, pieczoną marchewką lub łącząc któryś z tych produktów z orzechami, czosnkiem, czy cebulką skomponować pyszny i zdrowy sos.

W Internecie można znaleźć również wiele przepisów na to, jak zastąpić ketchup, tworząc mieszaninę z buraczków, marchwi, cebuli, czosnku i kolendry.

Czasami okazuje się, że problem nie jest tak rozległy i że uczuleni jesteśmy na sam owoc pomidora, natomiast jego pochodne możemy jeść bez żadnych zdrowotnych konsekwencji, dlatego warto na początek zrobić testy i zbadać możliwości naszego organizmu.